Ik wil mijn auto verkopen

Dat kan al binnen 2 uur, zonder gedoe

Uitstekend
Gebaseerd op 75 recensies
Michael Heiremans
Michael Heiremans
Op tijd, correcte mensen. Snel tot akkoord
Glenn Van Boven
Glenn Van Boven
Stipte en correcte service
Verfaille Glen
Verfaille Glen
Loyaal / oprecht / vriendelijk / eerlijke prijs / efficiënt
glenn depoorter
glenn depoorter
Mannen die hun wereld kennen. Snelle reactie, kwamen de dag zelf nog kijken. Auto direct betaald, en mag deze nog gebruiken tot mijn nieuwe geleverd word. Een overeenkomst waar we beiden mee tevreden zijn. Bedankt mannen !!!
Koen Smekens
Koen Smekens
Correcte afspraken. Snelle service. Betrouwbaar en correcte betaling. Een aanrader.
philippe antara
philippe antara
Vandaag mijn auto verkocht aan Imex Cars, een eerlijke prijs gekregen. Heel leuke mensen om zaken mee te doen, vriendelijk en correct. Wil je je wagen verkopen, contacteer eerst Imex Cars, je komt zeker tot een akkoord. Bedankt aan Imex Cars voor de fijne afhandeling.
Jo Buyle
Jo Buyle
Heel vriendelijke mensen met bereidheid tot onderhandelen. Heel tevreden
Elisabeth Kustermans
Elisabeth Kustermans
Fantastische service, zeer professioneel en eerlijk. Absoluut aan te raden!
Lotte M
Lotte M
Vlotte afhandeling Vriendelijk Perfecte prijs en ruimte om te onderhandelen
Sander Van Hecke
Sander Van Hecke
Betreft de verkoop van mijn wagen, vriendelijke aankopers, da verkoop van mijn wagen was dan ook snel afgerond!

Hoe uw auto veilig te verkopen: Tips en adviezen

U wilt uw auto verkopen in België? Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn en de juiste stappen te volgen om een succesvolle verkoop te garanderen. In dit artikel delen we handige tips en adviezen die u kunnen helpen bij het veilig verkopen van uw auto. Van de voorbereiding tot aan het afronden van de verkoop, wij begeleiden u stap voor stap door het proces. Lees verder om meer te weten te komen!

1

Voorbereiding

Een belangrijke stap bij het veilig verkopen van uw auto is om de benodigde documenten te verzamelen en bij de hand te hebben tijdens het verkoopproces. Dit omvat onder andere een keuringsbewijs en eventuele onderhoudsdocumentatie. Het is ook aanbevolen om de staat van de auto grondig te controleren voordat u deze verkoopt, zodat potentiële kopers een goed beeld krijgen van wat ze kunnen verwachten. Daarnaast maakt het grondig reinigen van zowel het interieur als exterieur van uw auto een positieve indruk op geïnteresseerde kopers.

1.1 Het verzamelen van documenten

Om uw auto veilig en succesvol te verkopen, is het verzamelen van de juiste documenten essentieel. Zorg ervoor dat u de onderhoudshistorie en het keuringsbewijs bij de hand heeft. Dit geeft potentiële kopers vertrouwen in uw voertuig en maakt het proces soepeler. Vergeet niet om deze documenten vrijblijvend aan te bieden tijdens bezichtigingen of proefritten voor een betere bod op uw auto.

1.2 Het controleren van de auto

Het controleren van de auto is een essentieel onderdeel voordat u uw auto verkoopt. Hier zijn enkele belangrijke punten om op te letten:

 • Bandenspanning en profiel: Controleer regelmatig de bandenspanning en zorg ervoor dat het profiel van de banden voldoende diep is voor veilig rijden.
 • Remmen en remschijven: Zorg ervoor dat de remblokken niet versleten zijn en controleer ook of er geen ongewone geluiden of trillingen optreden tijdens het remmen.
 • Vloeistofniveaus: Controleer regelmatig het niveau van olie, koelvloeistof, ruitensproeiervloeistof en remvloeistof om ervoor te zorgen dat alles op peil is.

Door deze controles uit te voeren, kunt u er zeker van zijn dat uw auto in goede staat verkeert voordat u hem verkoopt.

1.3 Het reinigen van de auto

Exterieur wassen en poetsen:
Een belangrijk onderdeel van het veilig verkopen van uw auto is ervoor zorgen dat de buitenkant er glanzend en schoon uitziet. Gebruik een milde autoshampoo om het vuil te verwijderen, spoel grondig af met water en droog de auto vervolgens met een zachte doek. Voor extra glans kunt u ook een autowax gebruiken.

Interieur stofzuigen en schoonmaken:
Naast het reinigen van de buitenkant is het ook essentieel om het interieur van uw auto grondig schoon te maken. Begin met stofzuigen om alle kruimels, haren en ander vuil te verwijderen. Daarna kunt u oppervlakken zoals dashboard, stoelen en matten reinigen met een mild reinigingsmiddel of interieurreiniger.

Ramenwissers vervangen:
Vergeet niet om regelmatig uw ruitenwisserbladen te controleren en indien nodig te vervangen. Versleten of beschadigde ruitenwissers kunnen voor slecht zicht tijdens regenachtige dagen zorgen. Vervang ze op tijd voor optimale prestaties.

Snel je auto verkocht in 4 stappen

Aan­melding

van uw voertuig online

Prijs­indicatie

Per telefoongesprek

Inspectie

op locatie direct een bod

Verkocht!

Direct geld op je rekening

2

Prijsbepaling

Wilt u weten hoe u uw auto kunt verkopen aan de beste prijs? Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de waarde van uw auto. Daarom is het belangrijk om zo veel mogelijk factoren in rekening te brengen om tot een juiste prijsbepaling te komen.​

2.1 Onderzoek de markt

Onderzoek de markt:

 • Vergelijk vergelijkbare auto’s op verkoopsites
 • Let op prijzen van soortgelijke modellen bij dealers
 • Informeer bij kennissen of zij recent een auto hebben verkocht

​Voordat u uw auto verkoopt, is het belangrijk om de markt te onderzoeken. Kijk naar vergelijkbare auto’s die te koop worden aangeboden en noteer hun prijzen en specificaties. Op deze manier krijgt u een goed idee van wat u kunt vragen voor uw eigen auto. Hou er wel rekening mee dat deze referentiepunten geen gegarandeerde prijs zijn voor uw auto.

2.2 Overweeg de staat van de auto

Bij auto’s verkopen is het belangrijk om te controleren op schade en reparaties die nodig zijn. Neem grondig het interieur en exterieur onder de loep. Voer indien nodig kleine reparaties uit voordat u verkoopt.

2.3 Bepaal een realistische vraagprijs

Uw auto snel verkopen aan een goede prijs is niet altijd even evident. Het bepalen van een realistische vraagprijs is essentieel bij het snel verkopen van uw auto. Houd rekening met factoren zoals merk, model, leeftijd, kilometerstand en algehele staat van de auto. Ook moet u kijken naar de huidige marktprijzen en concurrentie om ervoor te zorgen dat uw prijs concurrerend is maar nog steeds aanvaardbaar is voor u als verkoper.

3

Adverteren en promoten

Zorg voor een aantrekkelijke advertentie met goede foto’s en gedetailleerde beschrijvingen om potentiële kopers aan te trekken. Bepaal via welk kanaal u wilt verkopen, zoals online platforms, sociale media, auto opkopers, enzovoort.

Als u uw auto veilig wilt verkopen, is het belangrijk om de juiste verkoopkanalen te kiezen. Daarnaast moet u bij het verkopen aan online markplaatsen en sociale media, ervoor zorgen dat uw advertentie opvalt door middel van mooie foto’s en een uitgebreide beschrijving.

3.1 Kies de juiste verkoopkanalen

Online marktplaatsen, autoverkoopsites en sociale media zijn essentiële verkoopkanalen om uw auto te verkopen. Door gebruik te maken van deze kanalen vergroot u de zichtbaarheid van uw advertentie en bereikt u een breder publiek. Hieronder volgen een aantal voordelen per verkoopkanaal:

 • Online marktplaatsen: bieden een groot aantal potentiële kopers en stellen u in staat om gedetailleerde informatie over uw auto te verstrekken.
 • Autoverkoopsites: specifiek gericht op het verkopen van auto’s, waardoor u doelgerichter kunt adverteren. Enkele voorbeelden hiervan zijn Vroom en Autoscout24.
 • Sociale media: hiermee kunt u snel en gemakkelijk contact leggen met geïnteresseerde kopers.
 • Auto verkopen aan particulier: particulieren kunnen kennissen zijn of mensen die u bereikt heeft via andere kanalen. Bij vreemde particulieren loopt u vaak het risico op het niet nakomen van afspraken, late of te kort aan betaling, ongestructureerde onderhandelingen, enzovoort. Vergeet ook niet dat jij verantwoordelijk bent voor het verkoopproces in dit geval.
 • Auto verkopen aan een handelaar: gespecialiseerde bedrijven die auto’s opkopen tegen een eerlijke prijs. Door uw auto aan een auto handelaar te verkopen, kunt u snel en gemakkelijk uw auto verkopen zonder gedoe aan een correcte prijs.
 • Auto verkopen aan garage: bij garages kunt u uw auto inruilen voor een andere auto en het verschil in prijs betalen. Vaak wordt de auto dan aangekocht aan een prijs beneden de marktprijs.
 • Auto verkopen bij dealer: uw auto verkopen bij een dealer heeft dezelfde werking als uw auto verkopen bij een garage. U biedt uw auto aan voor een korting op de nieuwe wagen die u aankoopt van de dealer.

Het is belangrijk om het juiste kanalen te kiezen afgestemd op wat u belangrijk vind voor de verkoop van uw auto.

3.2 Maak goede foto's en beschrijvingen

Hoogwaardige foto’s van binnen- en buitenkant, gedetailleerde beschrijving van kenmerken en staat van de auto:

 • Zorg voor goed belichte foto’s die zowel het interieur als exterieur van de auto laten zien.
 • Neem meerdere hoeken in om een volledig beeld te geven.
 • Maak close-upfoto’s om belangrijke details te tonen, zoals het dashboard of eventuele schade.
 • Beschrijf nauwkeurig alle kenmerken en specificaties van de auto, inclusief technische informatie.
 • Vermeld ook de onderhoudsgeschiedenis, reparaties of eventuele ongelukken.
4

Het onderhandelingsproces

Bij een tweedehands auto verkopen is het belangrijk om goed voorbereid te zijn op de onderhandelingen. Zorg ervoor dat u alle relevante informatie over uw auto paraat heeft, zoals de staat van het voertuig en eventuele reparaties die zijn uitgevoerd. Daarnaast is het essentieel om een realistische prijs in gedachten te hebben en flexibel te blijven tijdens de onderhandelingen.

Tijdens de onderhandelingen met potentiële kopers is het belangrijk om assertief en zelfverzekerd op te treden. Luister naar hun aanbiedingen, maar wees niet bang om tegenbiedingen te doen of vragen te stellen over hun bod. Houd ook rekening met andere factoren dan alleen de prijs, zoals betalingsvoorwaarden.

Zodra u tot een akkoord bent gekomen met een potentiële koper, sluit dan duidelijk en transparant de verkoop af. Maak afspraken over betaling- en leveringsdetails, zorg ervoor dat beide partijen deze begrijpen en vastleggen in een schriftelijke overeenkomst indien nodig. Vergeet niet om alle benodigde documentatie bij elkaar te verzamelen voor een soepele afronding van de verkoop.

4.1 Bereid je voor op onderhandelingen

Onderzoek de waarde van uw auto. Neem de tijd om te achterhalen wat de huidige marktwaarde is van uw auto, zodat u een realistische verkoopprijs kunt bepalen. Bereid een verkoopdossier voor. Verzamel alle relevante documenten en onderhoudsgegevens van uw auto, zoals facturen en het serviceboekje. Dit geeft potentiële kopers vertrouwen en maakt de onderhandelingen gemakkelijker. Maak het interieur en exterieur schoon. Een schone auto oogt niet alleen aantrekkelijker voor potentiële kopers, maar laat ook zien dat u goed voor uw voertuig hebt gezorgd. Besteed extra aandacht aan het stofzuigen, wassen en poetsen van zowel binnen als buitenkant van de auto.

4.2 Onderhandel met potentiële kopers

Wees zelfverzekerd maar flexibel tijdens het onderhandelen met potentiële kopers. Blijf vasthouden aan uw waarde, maar wees bereid om compromissen te sluiten om tot een akkoord te komen.

Stel een realistische vraagprijs vast voor uw auto. Doe grondig marktonderzoek en overweeg de staat van uw voertuig, kilometerstand en andere relevante factoren bij het bepalen van de prijs.

Luister aandachtig naar het bod dat de koper doet. Laat hen hun interesse uiten en probeer inzicht te krijgen in hun budget en redenen voor biedingen. Dit kan u helpen bij het vinden van een gemeenschappelijk punt waarop u kunt onderhandelen.

4.3 Sluit de verkoop af

Voer een proefrit uit met geïnteresseerde kopers om hen de kans te geven de auto te ervaren voordat ze tot aankoop overgaan. Zorg voor alle benodigde documentatie bij de overdracht, zoals het eigendomsbewijs en onderhoudsverslagen. Accepteer betaling via veilige methoden, zoals een bankoverschrijving, om ervoor te zorgen dat u uw geld ontvangt zonder risico’s.

5

De afronding

Zodra u een koper heeft gevonden voor uw auto, is het belangrijk om de auto verkoopovereenkomst op te stellen. Hierin legt u alle gemaakte afspraken en details van de verkoop vast, zodat beide partijen duidelijkheid hebben. Denk hierbij aan de prijs, ophaalservice en andere voorwaarden. Na het opstellen van de overeenkomst moet u ook nadenken over de betaalwijze en overschrijving van het voertuig. Het is verstandig om een veilige betalingsmethode te kiezen, zoals een bankoverschrijving of contante betaling bij een bankfiliaal.

Zorg ervoor dat u samen met de koper naar het postkantoor gaat om het voertuig over te schrijven naar zijn of haar naam. Om tot slot zorg te dragen voor een vlotte overdracht, kunt u verschillende stappen ondernemen. Maak bijvoorbeeld kopieën van alle relevante documenten zoals keuringsbewijs en onderhoudsgeschiedenis, zodat deze kunnen worden meegeleverd aan de nieuwe eigenaar. Daarnaast is het belangrijk om eventuele openstaande boetes of bekeuringen af te handelen voordat u de auto verkoopt. Met deze laatste stappen bent u klaar om uw auto veilig en succesvol te verkopen!

5.1 Maak de verkoopovereenkomst

Duidelijke afspraken over de prijs en betalingsvoorwaarden zijn essentieel bij het opstellen van een verkoopovereenkomst voor uw auto. Vermeld ook eventuele gebreken of schade aan de auto om misverstanden te voorkomen. Maak daarnaast een afspraak over de leveringsdatum en -locatie, zodat beide partijen duidelijkheid hebben over wanneer en waar de auto wordt geleverd.

​Tip: gebruik het sjabloon van VAB als u niet goed weet hoe u een verkoopovereenkomst moet opstellen voor uw auto. Download de overeenkomst hier.

5.2 Betaalwijze en overschrijving

Advies voor veilige betaalmethoden, zoals bankoverschrijving: Bij het verkopen van uw auto is het raadzaam om gebruik te maken van veilige betaalmethoden, zoals een bankoverschrijving. Contant geld kan risico’s met zich meebrengen en fraude veroorzaken. Door te kiezen voor een bankoverschrijving zorgt u ervoor dat het bedrag veilig en direct op uw rekening wordt gestort.

Verifieer het ontvangen bedrag voordat u de auto vrijgeeft: Voordat u de auto overdraagt aan de koper, is het belangrijk om eerst het ontvangen bedrag te verifiëren. Controleer of het volledige afgesproken bedrag correct op uw rekening is bijgeschreven voordat u akkoord gaat met de overdracht. Dit helpt mogelijke geschillen achteraf te voorkomen.

Overdracht van eigendomspapieren: Zorg ervoor dat u alle nodige eigendomspapieren gereed heeft bij de overdracht van uw auto aan de nieuwe eigenaar. Het is essentieel om deze documenten correct over te dragen om eventuele problemen in verband met aansprakelijkheid in de toekomst te vermijden.

5.3 Zorg voor een vlotte overdracht

Maak duidelijke afspraken over het moment van overdracht:

 • Stem de datum en tijd af met de koper
 • Zorg ervoor dat beide partijen akkoord gaan met het moment van overdracht
 • Spreek af wie het transport van het voertuig vergoed door bv. een ophaaldienst

Controleer samen met de koper of alles naar wens is:

 • Loop samen door de auto om eventuele schade of mankementen te controleren
 • Zorg ervoor dat alle documenten compleet zijn en correct ondertekend zijn

Informeer bij uw verzekeringsmaatschappij over beëindiging polis:

 • Neem contact op met uw verzekeraar om te informeren hoe u uw autoverzekering kunt stopzetten na de verkoop
 • Vraag naar eventuele restitutie van premies.

Conclusie

Denkt u ik wil mijn auto verkopen, volledig zelfstandig op de vrije markt? Weet dan dat het niet zo gemakkelijk is als het lijkt. Daarnaast het kan heel wat tijd in beslag nemen. Wilt u uw auto laten verkopen, snel en gemakkelijk zonder gedoe? Dan is uw auto online verkopen aan een auto opkoper misschien wel de juiste oplossing voor u. Ontvang vandaag nog een bod op uw auto van Imex Cars en verkoop binnen 24 uur. Wij nemen alle administratie op ons en geven u een uitstekende prijs voor uw auto. Bovendien kunt u ook bij ons terecht als u uw auto wil verkopen zonder keuring.​

Imex Cars koopt alle soorten voertuigen ongeacht de staat of het merk. Hieronder enkele merken van auto’s die wij vaak inkopen:

En nog veel meer…